Vluchtelingencontact Hattem

Openingstijden

Maandagochtend 9.00 - 12.30 uur
Woensdagochtend 9.00 - 12.30 uur

contactgegevens

Stichting VluchtelingenContact Hattem
Molenbelt 7, 8051 EV Hattem
Tel. 038-2000 502
E-mail: info@vluchtelingencontact.nl

Vrijwilligers aan het woord

Vrijwilliger vluchtelingenwerk

De televisie staat aan en er zijn beelden van een vluchtelingenkamp, ergens in de wereld. Je ziet de toestand waarin mensen leven en je realiseert je: dat is waar vluchtelingen wonen en leven. Huis en haard verlaten. Alles wat je hebt opgebouwd achtergelaten. Familie en vrienden achtergelaten. Omdat er oorlog is. Omdat je je niet meer veilig voelt. Omdat je zo je kinderen niet wilt laten opgroeien. Dan kom je tot een beslissing, waarvan je niet weet hoe en waar het zal eindigen…

Het overkwam me regelmatig dat ik naar zulke uitzendingen keek en dat mij dan het gevoel bekroop dat ik graag iets zou willen betekenen voor die mensen. Ik bedacht hoe ik me zou voelen en hoe plezierig het dan zou kunnen zijn om in een ‘nieuw land’ wegwijs gemaakt te worden. Geholpen te worden met de administratieve papierwinkel in een taal waar ik niets van zou begrijpen. Wegwijs gemaakt te worden in een vreemde stad: naar welke winkels kan ik gaan? Waar zijn die winkels? Hoe kom ik bij de dokter en de tandarts? Hoe en waar kunnen mijn kinderen naar school?

Tja, en dan staat er toevallig in het plaatselijke krantje een oproep om vrijwilliger te worden bij Stichting VluchtelingenContact Hattem. Den bel je en dan begin je…

Ondertussen ben ik al weer een tijdje aan de gang voor de Stichting en begeleid ik twee gezinnen. Een gezin uit Eritrea en een gezin uit Syrië. Bij beide gezinnen heeft gezinshereniging plaatsgevonden. Dat ging gepaard met de nodige spanningen en emoties.

Het ene gezin heeft drie jonge kinderen. De ouders zijn ook nog vrij jong. Het andere gezin heeft twee pubers.

Het is geweldig om te zien hoe beide gezinnen – elk op hun eigen manier – de draad oppakken. Allemaal willen ze zo snel mogelijk Nederlands leren, met als doel om zo aan hun toekomst te kunnen bouwen. Om aan het werk te kunnen.

De kinderen doen het goed. Ze zijn enthousiast en hebben het naar hun zin. Het zijn natuurlijk ‘gewoon’ kinderen. Zo lang ze bij de ouders zijn is het goed.

Als vrijwilliger begeleid je gezinnen vanaf het begin. Dus starten met het bezichtigen van de woning. Handtekening op het huurcontract. Ziektekostenverzekering regelen. Inschrijven bij de gemeente. Zorgen dat er een burgerservicenummer komt. Helpen bij de inrichting van het huis. Een dokter en een tandarts zoeken. Allerlei zaken regelen bij de belastingdienst. Een school regelen voor de kinderen en natuurlijk helpen bij de inburgering en een taalcoach regelen voor de ouders.

Bij de aankomst en de eerste tijd daarna moet je als vrijwilliger en als vluchteling zeer actief zijn, maar na verloop van tijd vallen veel zaken op hun plaats en wordt het vaarwater iets rustiger. Ook zie je soms dat er dan wat lichamelijke klachten optreden. Er ontstaat een soort ontspanning. Logisch natuurlijk na een periode van enorme spanningen.

Ondertussen ontstaat er een band met het gezin. Je drinkt een kopje koffie en je krijgt heel veel mee van de huiselijke aangelegenheden. Eigenlijk doe je samen met de vluchtelingen een ontdekkingstocht en dat zet jezelf ook weer aan het denken. Je realiseert je ook dat wat voor jezelf zo vanzelfsprekend is, voor een buitenlands persoon – met een totaal andere cultuur – zo vreemd en moeilijk is.

Soms heb ik het gevoel dat ik op ‘vakantie’ ben in een ander land. Reken maar dat ik niet zonder een hapje of een drankje de deur uitkom. Dat hoort niet: je bent gast. Zij vertellen over hun land van herkomst en daardoor gaat er weer een wereld voor je open. In het ene gezin ben ik tot ‘oma’ benoemd. Dat ging spontaan en de kinderen zijn razend enthousiast als ik langskom. Dat is heel plezierig.

Vaak merk ik dat, als ik terugga naar huis, ik met een ‘big smile’ op de fiets zit. Het is bij lange na niet alleen investeren, maar ook heel veel terug krijgen.

Het geeft jezelf een heel goed gevoel, dat je ‘iets’ kunt doen voor een ander. En dat die ander daarmee geholpen is en er blij van wordt.

Ik zie het als een ‘win-win’ situatie.