Vluchtelingencontact Hattem

Openingstijden

Maandagochtend 9.00 - 12.30 uur
Woensdagochtend 9.00 - 12.30 uur

contactgegevens

Stichting VluchtelingenContact Hattem
Daendelsweg 2, 8051 DX Hattem klik hier voor plattegrond
Tel. 038 - 443 2884 E-mail: info@vluchtelingencontact.nl

Vrijwilligers aan het woord

Maja:

Op zoek naar vrijwilligerswerk, werd ik getroffen door een enthousiast verhaal in onze wekelijkse Hattemse krant.
Het leek voor mij geschreven en ik heb toen contact gezocht. Na een aantal gesprekken werd ik in april 2008 maatschappelijk begeleidster bij VluchtelingenContact in Hattem.
Het is heel fijn om deze nieuwe inwoners van Hattem wegwijs te maken in Nederland en in het bijzonder in Hattem. Zelf woon ik hier al vrij lang en met heel veel plezier, dat probeer ik over te brengen op de families.
Op de fiets of lopend ga ik met ze door Hattem, langs huisarts, tandarts, scholen, winkels en andere belangrijke en mooie plekken om ze de weg te wijzen in ons mooie stadje. Juist het kleinschalige geeft sneller een vertrouwd en veilig gevoel.
Maar probeer je eens in te denken hoe moeilijk het volgende is! Je eigen huishouding op poten krijgen in een land waarvan je de gebruiken niet kent, de taal niet of nauwelijks kunt spreken of schrijven. Wij groeien op met dit alles en ouders leren hun kinderen stap voor stap zelfstandig te zijn en bereiden ze zo voor op hun eigen leven èn hun eigen huishouding.

In het begin gaat het soms wat moeizaam, maar als de papierwinkel op orde raakt en je de familie beter leert kennen en zij jou, dan is het contact steeds leuker en persoonlijker. Je vraagt naar de vorderingen van de kinderen op school, en leeft soms mee als ware het je eigen familieleden. Ook een Sinterklaasfeest kan worden gevierd met een klein pakje mèt gedicht.
De opzet van dit werk is natuurlijk de nieuwe Nederlanders het leven, de taal en de gebruiken van ons land mee te geven, maar door de gesprekken leer ik ook heel veel van hun cultuur. Deze wederzijdse kennis maakt dat het begrip voor andere culturen groeit en dat draag ik ook weer uit in mijn naaste omgeving. Zo hoop ik een kleine bijdrage te kunnen leveren aan hun integratie in onze Hattemse samenleving.
In een korte tijd heb ik veel gehoord over het leven van inwoners uit Afghanistan, Irak en China (Uyguren).
Eens te meer ervaar je dan het geluk van een leven in Nederland in vrijheid en welvaart, en dat wens je iedereen toe.

Maja van Walderveen