Vluchtelingencontact Hattem

Openingstijden

Maandagochtend 9.00 - 12.30 uur
Woensdagochtend 9.00 - 12.30 uur

contactgegevens

Stichting VluchtelingenContact Hattem
Molenbelt 7, 8051 EV Hattem
Tel. 038-2000 502
E-mail: info@vluchtelingencontact.nl

Praatgroep in de pers

HATTEM – De praatgroep Buitenlandse vrouwen blijkt een groot succes in Hattem. In 2002 is de praatgroep opgericht door Hammy de Boer en Riet Oosterveer onder de paraplu van VluchtelingenContact Hattem. Het belangrijkste doel van de praatgroep is het vlotter leren spreken van de Nederlandse taal waardoor integratie beter verloopt. Een ander aspect is het geven van voorlichting. Zo is een psycholoog op bezoek geweest om te spreken over 'hoe om te gaan met stress', kwam een zangpedagoge op bezoek en gaf de plaatselijke apotheker voorlichting. De groep bezocht samen de poppententoonstelling van koningin Wilhelmina en bracht een bezoek aan paleis Het Loo.

Gemiddeld bezoeken ongeveer twintig vrouwen de maandelijkse bijeenkomsten die op iedere eerste woensdagmorgen van de maand bij Zoethout wordt georganiseerd.

open staan voor elkaars cultuur "Het is altijd gezellig", vertelt Hammy de Boer tijdens een feestelijke samenzijn. Twintig verschillende vrouwen van allerlei nationaliteiten, van oud tot jong zitten gemoedelijk bij elkaar om een typisch Nederlands sinterklaas spel te spelen.

"De vrouwen leren elkaar door de praatgroep beter kennen en krijgen hierdoor leuke contacten. Er komen niet alleen vluchtelingen die nog niet zo lang in Nederland wonen maar ook vrouwen die al jaren in Hattem wonen en dit als opstapje zien om de Nederlandse taal nog beter te leren. Het voldoet, gezien de bloei van de groep, aan een behoefte. Wij kunnen leren van elkaars ervaringen, waarbij we open staan voor ieders cultuur", aldus Riet Oosterveer en Hammy de Boer.
De vrouwen hebben zelf een voorkeur om het een praatgroep voor nieuwe Nederlandse vrouwen te noemen.

Melica

Melica woont 38 jaar in Hattem en is vanaf de oprichting van de groep een trouw bezoekster: "Het is gezellig om samen Nederlands te spreken. Naast gezelligheid is het vooral ook leerzaam, vooral voor nieuwkomers. Toen ik net in Hattem kwam wonen bestond deze praatgroep nog niet. Dat was erg jammer. Ik denk dat ik er toen veel aan had gehad. Door deze praatgroep wordt de integratie sterk bevorderd. Dat is belangrijk. Ik voel me nu thuis in Hattem. Eén keer per jaar gaan we samen een dag uit. Dankzij de goede begeleiding van Riet en Hammy kom ik hier iedere maand met veel plezier".

Melek

De eveneens Turkse Melek Bulutlar is na het trouwen met haar man in Hattem komen worden en iedere maand, al jaren lang, vaste bezoekster van de groep: "Ik heb hier leuke contacten met andere vrouwen. Het is gezellig om samen dingen te ontdekken. Samen gaan we spelletjes doen, handwerken maar vooral ook veel lachen".

Itihad

Itihad Al Khamisi woont inmiddels 14 jaar in Nederland, waarvan 6 jaar in de Hanzestad:"Samen praten, lachen en huilen. De vrouwenpraatgroep is belangrijk voor ons, vooral de contacten tussen andere Hattemse en buitenlandse vrouwen. De Hattemers zijn aardige mensen. Met name in het begin heeft VluchtelingenContact ons erg goed geholpen toen wij in Hattem kwamen wonen. Dankzij die contacten werk ik nu al vijf jaar iedere woensdag als vrijwilliger in MFC de Marke. Ik kijk er iedere maand weer naar uit om naar de Praatgroep met Hammy en Riet te gaan".

Bron: Veluweland