Vluchtelingencontact Hattem

Openingstijden

Maandagochtend 9.00 - 12.30 uur
Woensdagochtend 9.00 - 12.30 uur

contactgegevens

Stichting VluchtelingenContact Hattem
Molenbelt 7, 8051 EV Hattem
Tel. 038-2000 502
E-mail: info@vluchtelingencontact.nl

Taalcoaches

Op dit moment zijn er bij VluchtelingenContact Hattem 21 taalcoachen actief.
Zij ondersteunen en begeleiden de inburgeraars op weg naar het inburgeringexamen. Het is een één op één relatie, de lessen duren een uur.

Belevenissen als taalcoach.

"Dit begrijp ik niet" is een opmerking die elke week, als hij bezoek komt, wel een keer voorbij komt.
Elke dinsdagmiddag komt hij langs voor een uurtje hulp met de Nederlandse taal. Als vrijwillige taalcoach word ik geacht hem te helpen met de taal, de cultuur en gebruiken van ons land.
Ik mag dit werk al een paar jaar doen en heb ontdekt dat ik meer van de "vluchteling" leer en met verbazing en verwondering constateer dat ons vaderland heel bijzonder in elkaar steekt. Zo heb ik geprobeerd om een Irakees uit te leggen (toen Beatrix nog koningin was), waarom wij Koninginnedag op 30 april vieren. "Nou, onze koningin is op 31 januari jarig en omdat haar moeder, de vorige koningin, op 30 april jarig was, wordt Koninginnedag op 30 april gevierd; behalve als 30 april op een zondag valt dan vieren wij het een dag eerder." "Dit begrijp ik niet". En dan was het net gelukt om het begrip democratie duidelijk te maken.

Als je moet vluchten omdat je leven bedreigd wordt, familieleden al zijn vermoord en je na 2 jaren eindelijk weer met je vrouw en kinderen herenigd wordt, weer een dak boven je hoofd en je kunt gewoon naar een winkel gaan om iets te kopen dat je nodig hebt; dan gaat de taalcoach je leren dat in Nederland het werkwoord winkelen of shoppen bestaat en dat veel Nederlanders gaan shoppen om te kijken of ze iets nodig hebben.

Vorige week vertelde "mijn leerling" opgetogen dat zijn vrouw stage gaat lopen in onderbroek, ik was te verbaasd om mijn vooroordelen ruimte te bieden en vroeg door, nee echt in onderbroek vlak bij Wezep; juist ja Oldebroek.

En je stressbestendigheid testen kan erg goed door "je leerling" te helpen met het bellen naar de zorgverzekeraar om te vragen naar de dekking van tandartskosten. Probeer u voor te stellen dat je de taal nauwelijks spreekt en je wordt geconfronteerd met toets 1 voor ..., toets 2... enzovoort: "u heeft te lang gewacht met het maken van een keuze, de verbinding wordt nu verbroken". Na 6 keer verbreken en de extra wachttijden kent "je leerling" inmiddels diverse Nederlandse schuttingwoorden.

Nederland een boeiend land met prachtige nieuwe inwoners, die ons leven mooier kleuren.